Ciklo-Sport

Kona Bikes

Sweet Ride!

Kona Bikes je biciklistička tvrtka osnovana 1988. godine u kanadskom gradu Vancouver.

Tvrtku su osnovali Dan Gerhard i Jacob Heilbron koji su do 2022. godine bili vlasnici, a glavno svjetsko sjedište tvrtke je u gradu Ferndale u Washingtonu, dok su kanadski distribucijski uredi u Vancouveru te europski distribucijski uredi u Ženevi u Švicarskoj. 2022. godine, tvrtku Kona Bikes kupio je Kent Outdoors.

Gerhard i Heilbron surađivali su sa prvakom brdskog biciklizma, biciklistom Joe Murrayem kako bi razvili niz jedinstvenih čeličnih hardtailova.

Kona je prvi brand koji je dizajnirao i proizvodio kompletan niz bicikala s padajućom gornjom cijevi okvira (sloping top tube).


Zašto američko-kanadska tvrtka nosi havajski naziv?

Naziv tvrtke potječe od ljubavi vlasnika prema mjestu Kailua-Kona na Havajima gdje su često ljetovali. Naziv Kona je zapravo posljedica zapanjenosti svime što je vulkanskog porijekla. Havajski otoci dio su Cascade Range planinskog lanca pa je ime tvrtke sasvim logičan izbor.

Kona je svoje modele bicikala nazivala prema imenima vulkana ili po havajskim izrazima:

Kona Hahanna

Kona Hahanna

Hahanna na havajskom znači "vruće".

Kona Kilauea

Kona Kilauea

Kilauea je nazvana po havajskom vulkanu.

Kona HeiHei

Kona HeiHei

HeiHei na havajskom znači "utrka".

Kona Cinder Cone

Kona Cinder Cone

Cinder Cone su pepelni ostaci koji lete nakon erupcije vulkana.


S vremenom su bicikli počeli dobivati šaljive i ironične nazive poput Stinky, Coiler, Scrap itd., a neki od prvih full suspension bicikala su nazvani Sex One i Sex Too.
Kona Sex One

Kona Sex One

Kona Sex Too

Kona Sex Too

Nažalost od modela Sex One i Sex Too su morali odustati nakon nekolicine pritužbi.


Kona nastavlja proizvodnju s promijenjenim nazivima bicikala u Scab, Shred, Kaboom, Stab itd., pri čemu ne nailaze ni na kakve prigovore te su se zaposlenici Kone počeli šaliti kako je nasilje prihvatljivije od seksa.

Kona Scab

Kona Scab

Scab u doslovnom prijevodu s engleskog jezika znači "krasta".

Kona Shred

Kona Shred

Shred u prijevodu s engleskog jezika znači "isjeckati".

Kona Kaboom

Kona Kaboom

Riječ "kaboom" u prenesenom značenju opisuje eksploziju.

Kona Stab

Kona Stab

Stab u prijevodu s engleskog jezika znači "ubosti", "probosti".


Programi

Kona Bikes jedna je od najpoznatijih tvrtki u svijetu po svojem angažmanu u promociji biciklizma.

Podupiru International Mountain Biking Association još od 1994. godine, a paralelno s time su pokretali brojne projekte potpora kao Kona Buck-A-Bike program, Kona Bro Deal program, Interbike bowling tourney i Kona/IMBA Freeriding program financiranja.

Zahvaljujući Kona/IMBA Freeriding programu, brojni američki i kanadski klubovi postavljaju nove freeride elemente na biciklističkim stazama i stvaraju nove skokove u biciklističkim parkovima.

Kona Bike Town Africa

2006. godine Kona započinje svoj najveći projekt promocije biciklizma do danas: Bike Town Africa. Kona Africabike izrađen je u suradnji s farmaceutskom tvrtkom Bristol-Myers Squibb. Dizajniran je specijalno za radnike zdravstvene skrbi koji brinu za afričke pacijente oboljele od AIDSa dostavljajući im lijekove i potrebnu pomoć.

Kona je model Africa proizvela i za maloprodaju te je od svakog prodanog bicikla određeni postotak izdvojila za hranu, vodu, lijekove i osnovne životne potrepštine za ljude u Africi.

Jake The Snake

2008. godine Kona sponzorira IMBA Epic Rides program, podupirući četiri utrke kroz Sjedinjene Države i Kanadu.

Konin model Jack-the-Snake osvojio je američko cyclo-cross prvenstvo, s vozačima Ann Knapp i Ryanom Trebonom, i kanadsko prvenstvo s Wendy Simms. Kona sklapa brojna partnerstva s biciklističkim parkovima, u prvom redu s Whistler Blackcomb Bike parkom u Whistleru. Ostali parkovi-partneri smješteni su u Australiji i Italiji. Kona Factory Team sudjeluje u utrkama na Svjetskom kupu, NORBA-i i Maxxis International Circuitu, i to u downhill, cross-country, cyclo-cross, freeride, dirt jump i four-cross disciplinama.

Jacob "Jake the snake" Heilbron bio je i ostao dio kanadske i međunarodne biciklističke industrije otkako je predstavio prvi mountain bike (Ritchey) u Kanadi 1980. godine. U međuvremenu je postao suosnivač kanadske Off-Road biciklističke asocijacije, osnovao najstariju brdsku utrku u Kanadi- Vedderrmountain Classic i organizirao prvo kanadsko MTB prvenstvo 1984. godine. Od 1988. do danas Jake je zajedno s Danom i ekipom Kone izbrisao mnoge međunarodne granice prodajom u 30 zemalja širom svijeta i uveo Konu među prvih 10 biciklističkih tvrtka u Americi.


Zašto izabrati Kona bicikl?

Stavi se u poziciju tamo negdje vani, na jednoj od najstrmijih i najzahtjevnijih staza. Dok svi tvoji frendovi razmišljaju hoće li uspjeti ili ne, ti si već na pola spusta.

Odakle toliko sigurnosti i samopouzdanja?

Definitivno voziš Konu. Jedino što tvoji prijatelji vide je prašina koju dižeš za sobom.

Vožnja Kone je nešto što se ne može dotaknuti, nanjušiti ni vidjeti. Možda je neshvatljiva, ali osjećaj čiste vožnje najvažniji je dio tvog bicikla.

Doživotna vožnja Kone: Zagarantirano!

Bicikli za svako tijelo i dušu.

Vodeći u pedalirajućem stilu života.

Najbolji bicikli za vožnju u univerzumu.

Sigurni, čvrsti i jaki.


Kona je prepoznatljiva po dizajnu koji ulijeva samopouzdanje. Dr. Dew i Paddy White vode Konin dizajnerski tim, a za one koji nekim slučajem ne znaju, Dr. Dew živi u Sjevernom Vancouveru (Canada) gdje su staze podle i beskompromisne. Kada čak i na posao voziš bicikl po najzahtjevnijim stazama zato što to želiš i voliš, onda je to sasvim druga priča. Upravo je to razlog zašto je Konin dizajn savršen i zašto ti daje onaj istinski užitak i samopouzdanje pri svakoj vožnji.


Idi na ponudu bicikala

Adresa

Hrvatske Bratske Zajednice 4,

10000 Zagreb, Hrvatska

(u podnožju Nacionalne i sveučilišne knjižnice - NSK)

Radno vrijeme

Radnim danima:08:00 - 20:00
Subotom:09:00 - 14:00
Nedjeljom i blagdanima:Zatvoreno
Ciklo-Sport

© 2008 - 2024 Ciklo-Sport d.o.o.