Kako odabrati pravi bicikl?

Kako odabrati pravi bicikl?

Pilikom odabira bicikla, važno je znati za koju namjenu planiraš koristiti bicikl. 

Postoji više vrsta bicikala, od gradskih bicikala, trekking, cross, preko cestovnih (specijalki) do brdskih bicikala za lakše vožnje pa sve do agresivnih vožnji po brdima i dolinama.

Prije svega, sjedni i dobro odluči hoće li tvoje vožnje biti u obliku svakodnevnog pedaliranja do posla i obavljanje raznih obaveza po gradu i želiš li uz to ponekad malo 'skrenuti s puta' na neki lakši oblik šumskog puta ili si više avanturistički tip koji je ovisan o adrenalinu i isprobavanju novih 'neistraženih' šumskih staza.


Pomoći ćemo ti s kratkim objašnjenjem namjene bicikala, ali konačna odluka je i dalje na tebi:Gradska vožnja
– bicikli namijenjeni za gradsku vožnju najčešće su opremljeni gotovo svom dodatnom opremom kao što su nosači prtljage, svjetla, blatobrani, nogar, te ponekad i košarica. Krase ih 28'' kotači s relativno užim gumama kako bi ti olakšali svaku vožnju, te uz minimalan napor imaš mogućnost kotrljanja kroz gradske prilike ili neprilike. Gume su iz poluslik kategorije s iznimno malim ripnama za smanjeni otpor kotrljanja, ali opet ako te ulovi kiša, one će te i dalje voditi bez problema. Upravo su ti bicikli konstruirani za svakodnevno obavljanje zadataka i kao prijevozno sredstvo do posla kako bi izbjegao konstantne gužve u javnom gradskom prijevozu i neugodne mirise u tramvajima ili autobusima. Mogu poslužiti i kao sprava za dopeljati supruzi 15kg krumpira, kilu paradajza, pet kila mesa ili suprugu akumulator za auto zato što je ostavio radio da svira cijelu noć.Trekking bicikli
– bicikli napravljeni kao kombinacija za zadovoljavanje svih potreba temeljenih na cesti, od ugodne vožnje gradom sve do dugih cestovnih putovanja. S ovim biciklom ti neće biti problem ako te frend ili još bolje frendica pozove na drugi kraj grada na pivu ili ako se dogovorite za vožnju preko 50km. Također ima 28'' kotače s užim gumama za udobniju i lakšu vožnju, te uspravniji položaj tijela prilikom pedaliranja koji dodatno povećava osjećaj udobnosti. Trekking bicikli u pravilu nemaju blatobrane, nosač tereta, košare i sličnu dodatnu opremu kako bi bili što lakši u dužim vožnjama, no ukoliko netko poželi staviti nešto od toga, neće raditi probleme.